Als werkende of studerende ouder hebt u recht op kinderopvangtoeslag. Dit betekent dat u een deel van de kosten, maximaal (va jan 2019) €6,15 per kind per uur, van de opvang van uw kind vergoed kan krijgen. Hoe groot dit deel is, hangt af van de hoogte van het verzamelinkomen van u en (indien van toepassing) uw financieel partner. Ook is er een limiet aan het aantal uren waarover u de vergoeding kunt krijgen; dit wordt gekoppeld aan uw werkuren of, indien van toepassing, het aantal werkuren van de minst werkende partner.
Welke voorwaarden zijn hieraan verbonden?
Voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op kinderopvangtoeslag is wel dat ouder en gastouder ingeschreven zijn bij een gastouderbureau.
Het gastouderbureau zorgt er middels controlerende huisbezoeken en evaluatiegesprekken voor, dat de kwaliteit van de kinderopvang gewaarborgd blijft.
Ook dient de gastouder geregistreerd te staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).
Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?
Als u ingeschreven staat bij Mare kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen via de website van de belastingdienst. Op deze website kunt ook een proefberekening maken, om te zien op hoeveel toeslag u recht hebt.
Regels kinderopvangtoeslag
- Het maximum bedrag waarover u kinderopvangtoeslag kunt ontvangen is €6,15 per kind per uur.
- Het aantal uren waarvoor u kinderopvangtoeslag kunt krijgen, wordt gekoppeld aan uw werkuren. Hebt u een partner, dan wordt het gekoppeld aan de uren van degene die het minste werkt. Bij dagopvang van niet schoolgaande kinderen hebt u recht op toeslag voor 140% van de uren van de minst werkende ouder. Voor schoolgaande kinderen kunt u 70% van de uren declareren. Bij het vaststellen van het maximumpercentage is rekening gehouden met reistijd en pauzes van de ouders en schoolvakanties.
- Volgt u een traject naar werk? Dan hebt u recht op kinderopvangtoeslag voor de maanden dat u daadwerkelijk dit traject volgt. Studeert u? Dan hebt u recht op kinderopvangtoeslag voor de maanden dat u staat ingeschreven bij een school of instelling. Volgt u een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling? Dan hebt u recht op kinderopvangtoeslag voor de maanden dat u de cursus volgt. Hebt u een partner? Dan moet u berekenen wie van u het minste aantal uren kinderopvang nodig heeft. U krijgt kinderopvangtoeslag voor dit aantal uren.
- U kunt maximaal 230 uur per kind per maand declareren voor alle soorten kinderopvang samen.
- De mogelijkheid om met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag aan te vragen is beperkt. U kunt alleen toeslag aanvragen over de kosten voor kinderopvang in de lopende maand en 3 maanden daaraan voorafgaand.
- Gastouders krijgen voor de uren waarop zij werken als gastouder alleen kinderopvangtoeslag voor dagopvang of buitenschoolse opvang bij een geregistreerd kindercentrum. Voor opvang bij een andere gastouder komen zij niet in aanmerking voor een toeslag.
- Tussenschoolse opvang valt niet onder de kinderopvangtoeslagregeling. Wordt uw schoolgaande kind tijdens de middag opgevangen door een gastouder, dan mag u dit niet declareren.
- Bij misbruik van de kinderopvangtoeslag kan de belastingdienst een boete opleggen, die kan oplopen tot 100% van het terug te betalen bedrag.
Wilt u meer weten over de regels en voorwaarden voor kinderopvangtoeslag?
Maak jouw eigen website met JouwWeb